BALANÇ PLUVIOMÈTRIC GENER-SETEMBRE 2017 A CATALUNYA

by Carlos Lara on 12:25 No comments

La dinàmica pluviomètrica dels últims anys a Catalunya no és gens bona. Dels últims deu anys, set han sigut secs, especialment el 2006 i el 2015, on en dos terços del territori es va registrar un 40% menys de pluja respecte a la quantitat que hauria d’haver caigut segons la mitjana climàtica.

En el que portem d’any, només març ha sigut clarament plujós, tot i que amb escassa precipitació a l’extrem sud i comarques de Girona. Tanmateix, hem finalitzat el mes de setembre més sec dels últims quatre anys.

Figura 1. Precipitació acumulada a Catalunya des del gener fins al setembre del 2017. Font: elaboració pròpia a partir d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

En aquest mapa es pot veure la precipitació acumulada a Catalunya enguany des de l’1 de gener fins el 30 de setembre. Només una part del Pirineu registra quantitats òptimes de precipitació. De totes les estacions disponibles del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la que més aigua ha recollit en el seu pluviòmetre és la d’Espot, amb 1.086 mm. Per contrapartida, a la resta del territori els registres són molt escassos, especialment al sud, on a molts indrets amb prou feines s’arriben als 200 mm. Fins al moment, l’estació amb menys pluja registrada és Vinyols i els Arcs, amb 162 mm.

Degut a la varietat dels processos meteorològics (masses d’aire, fronts, règim de vents, etc.) i a la complexitat del territori (zones planes, serralades de diversa extensió i alçada, àrees forestals, zones continentalitzades i marítimes, etc.), la distribució pluviomètrica a Catalunya presenta una irregularitat molt marcada, així, doncs, el comportament de la pluviometria és divers a les diferents zones, amb la qual cosa, un registre de 700 mm anuals pot estar dins de la mitjana a un lloc concret, però en d’altres, aquesta mateixa quantitat pot suposar estar molt per sota o molt per sobre de la mitjana.

Figura 2. Percentatge de precipitació acumulada a Catalunya des del gener fins al setembre del 2017 respecte a la mitjana climàtica anual del període 1981-2010.

 

Per entendre millor si la pluja registrada al Pirineu, al sud de Catalunya, a l’interior, a la costa, etc., és molta o escassa respecte al que hauria de caure en aquests indrets, aquest mapa mostra el percentatge de pluja registrada des del gener fins al setembre respecte a la mitjana climàtica anual del període 1981-2010.

Podem veure tres zones clarament diferenciades. Al litoral, prelitoral, centre, comarques de l’Ebre i de Girona ha plogut només entre el 40 i 60% del que hauria de ploure fins a final d’any. Dit d’una altra manera, s’ha registrat la meitat del que tindria que caure,

La segona zona comprèn Ponent, interior de Tarragona, alguna comarca de Barcelona, Prepirineu i Pirineu Oriental. En aquests casos s’ha registrat en el que portem d’any entre el 60 i 80%, és a dir, a aquests llocs els queda en torn al 20 i 40% de pluja per arribar a la seva mitjana climàtica anual corresponent. Si agafem la ciutat de Lleida com a exemple, la mitjana de la precipitació anual tenint en compte el període 1981-2010 és d’uns 360 mm. Actualment, la ciutat porta registrats 225 mm, per tant, només ha caigut un 62% de pluja respecte a la mitjana, poc més de la meitat del que hi hauria de caure.

Per últim, tenim part del Pirineu Occidental i oest de la Cerdanya, on a falta de dos mesos i mig per acabar l’any, s’ha igualat i superat la mitjana anual. En punts del Pallars Sobirà s’ha registrat quasi un 140% de pluja, és a dir, fins al moment ha plogut un 40% més del que hauria d’haver plogut. Tot i que aquest superàvit hídric només s’està donant en una petita porció del territori.

Aquesta és la situació pel que fa a les precipitacions a casa nostra. Esperem que canviï aquesta dinàmica tan negativa els propers mesos, pel bé de tots.

Carlos LaraBALANÇ PLUVIOMÈTRIC GENER-SETEMBRE 2017 A CATALUNYA

Related Posts

Take a look at these posts

Join the conversation

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.